Jakási Nána přiletěla na ostrov. Co na tom …


Bylo to gesto USA, to je asi evidentní a předcházela tomu oboustranná slovní eskalace. Gesto ukázalo všem, že na této úrovni si USA vytřou zadnici jak s protesty Číny, tak se smlouvami a dohodami, které s Čínou uzavřely do té doby. Pro dnešní USA je smlouva z roku 1971 cosi jako papír starého heterosexuálního kolonizátora s bílýmn penisem, na který dnešní progresivní nebinární osoba nesmí brát zřetel.

Čína (ale i Rusko) to bere jinak. Gesto.. plivnutí do tváře. Okázalé a cíleně ponižující. Ukončující jakékoliv další debaty a dohody. Ztratilo smysl se bavit. Jednak proto, že protistrana nejen nedodržuje dohody, ale okázale to ještě demonstruje, čímž ponižuje druhou stranu.

A za druhé, zmizel samotný smysl rozhovoru – nemůžete předstírat účast na rozhovoru, když vás předem označili za otroka, se kterým se nejedná, kterému se přikazuje. Ta pozice je třeba snesitelná, když se kamufluje a teatrálně neodkrývá. Třeba když otrok pošle skupinu lidí do jakéhosi sálu, kde se předstírá funkce parlamentu. Nebo když jim dosadí protektorátní vládu, která má za úkol plnit příkazy. Tahle fasáda dovede řadě lidí zatemnit skutečný stav věcí. Ale jakmile se skutečný stav takto akcentuje, nedá se dost dobře tvářit, že to tak není. (i když, borci jako Petro Fialenko to dokáží)

Takové gesto může ukázat, že hegemon je supersilný a ostatní se musí podřídit. Aby to takhle bylo, hegemon musí být skutečně supersilný. Nemusí to být vidět, ale musí to být realita. A to gesto udělá proto, aby to vidět bylo, aniž by musel sílu reálně použít a došlo ke ztrátám. Klasický ritualizovaný souboj.

Něco jiného je, když už tu moc nemá, a přesto udělá takové gesto. Není to tak absolutní – například vymáhání závazku od Íránu, když USA odstoupily od smlouvy, bylo něčím podobným. Atentát na Sulejmáního v Iráku. I rozšíření NATO navzdory četným slibům a desítky či stovky další aktů. Tehdy byly USA nesporným hegemonem, u Íránu aspoň dost silným v daném kontextu.
A Čína to sledovala. To, že dnes nepředstírali nevšímavost, ale vyzvali veřejně USA cestu zrušit, je známka toho, že se cítí dostateně silní na test. Buď hegemon couvne a bude se pokračovat zlehka, ale rychleji, nebo do toho půjde, a pak máme morální právo jednat otevřeněji, ovšem s větší opatrnosti, protože situace bude třaskavější.

Já si myslím, že síla a teatrálnost toho gesta už neodpovídá skutečné moci USA. Bývalý zápasník sešlý chlastem už nevymlátí celou hospodu. Může chrstnout panáka do ksichtu pár slabším kusům, ale těžší váhy to sledují a chystají se. Zápasník místo aby přestal s chlastem a dal se dokupy, chrstl panáka do ksichtu silnému kusu.
Lidi v lokále vidí, jak na tom je, už to neznamená gesto dominance, už to má nádech gesta zoufalství a bude mít za následek přesun slabých kusů od něj pryč. Přičemž řada z nich si vzpomene na svoje ponížení, které museli spolkout a z takových bývají nebezpeční a zákeřní nepřátelé. Takoví, co bodnou kudlu do zad.

Čína ztratí zábrany a začne odřezávat USA a jejich pudlíky od svých kapacit. Suroviny, výroba. Ne hned a ne všechno, ale tak, aby to bolelo USA a ne Čínu (na rozdíl od plynových tanečků EU). Zbaví se dolaru. Zruší některé společné podniky. Začne vyžadovat platby ve své měně nebo ve zlatě či komoditách. Začnou seriozně budovat vlastní centra řízení a nabídnou účast zbytku světa. Tajwan se přikloní k Číně brzy, jen co proběhnou změny ve vedení země. To, co dělá tak trochu a napůl Rusko (protože má ve svých vedoucích strukturách spoustu kolaborantů), bude Čína provádět důsledně. Tam ve vednění nejsou lidi do Sorose ani tam neobsazuje vládu Aspen. Začnou s Ruskem víc koordinovat kroky. Nejspíš i se středně silnými kusy a s těmi slabými, kteří už neměli moc co ztratit, ale mají co nabídnout. Pamatujete na Venezuelu?

Uběhne nějaká doba. Uvědomíme si, odkud jsou suroviny, kde se vyrábějí předměty, které užíváme. Zjistíme, kolik toho máme a umíme vyrobit ve své doméně. Ti hloupější z nás budou velmi překvapeni. Budou se zlobit na Rusko, že chce za plyn místo papírků peníze a že je mu jedno, když Kanada s Německem zlikviduji na přání USA plynovod. A na Čínu, že chce za své výrobky protihodnotu. Budou v šoku, že je USA nezachrání, že jim nepřikáží nám dávat mixéry a plyn zdarma. Budou chtít zavést 58. balíček sankcí, třeba že si nedají po obědě doutník. Budou v ještě větším šoku z toho, když USA natvrdo vyjeví své plány s Evropou. Nazvěme to ukrajinizací či afrikanizací. Nic osobního, prostě budou chtít oddálit a zmírnit dopady na sebe a nějak poškodit protivníka. Nástroj na to drží už desetiletí a nástroj nevěděl, jakou má roli. Tedy ti hloupější.
Nebudou schopni pochopit, že se bude platit, obrazně řečeno, za čínský mixér buď zlatem, nebo obilím a za americký plyn vlastní krví.

A pak nejspíš provede gesto Čína. Jenže to už bude podložené.