Štítky

, ,

Nová doba žádá nová řešení. Jedno téměř geniální právě s úspěchem používá Miloš Zeman.

Miloš Zeman je podivín a samorost, jakých se ve státech s „ustáleným“ politickým systémem moc nevyskytuje. Nejde podplatit, nejde (politickými prostředky) zastrašit, nedbá na svou pověst a dobré vychování, nebojí postavit hrubě tesané teze proti libovolným autoritám. Není znám způsob, jak změnit jeho názor. To mu umožňuje použít netradiční formy politického boje.

V situaci, kdy ho prakticky všichni příslušníci doposud vládnoucí elity, média a novináři upřímně nenávidí a kopu do něj z každé pozice, našel geniální řešení. On je prostě neustále provokuje, dělá neuvěřitelné věci, uráží, vesluje v nafukovacím člunu, překládá slova „kunda“, pije na veřejnosti, či se přátelí se státníky (momentálně) zavržených států. Dokonce si pořídil neuvěřitelně bizarního tiskového mluvčího, který je zdrojem masívního proudu provokací, urážek a zesměšňování, tedy přesný opak toho, co má tiskový mluvčí dělat.

Výsledek je však fascinující. Zeman je každodenně prakticky ve všech sdělovacích prostředcích, tisíckrát propíraný zleva zprava. Jeho názory jsou sáhodlouze komentovány, vyvraceny a zesměšňovány. Žádný tzv. „intelektuál“ však nechce vypadat jako bulvár a komentovat pouze jeho dětinské provokace, vždy, hnán vlastním egem, přidá něco seriózního k diskusi.

Takto klopotně názory vplouvají do veřejného prostoru, mozků voličů a zde již volně soutěží s názory elity. Vzhledem k všeobecně rozšířené nedůvěře, možná až nenávisti, voličů ke stávající politické elitě a médiím, mají jednoduchou práci. A když se ještě navíc jedná o názory široce rozšířené ve většinové společnosti a elita v panice demaskuje svůj upřímně antidemokratický a elitářský charakter (např. pan Pehe, mimořádně výstavní kus hloupého jelita), je skoro nemožné Zemana porazit.

Možná máme (a nejspíš i budeme) mít za prezidenta nemocného opilce s hovadským vystupováním. Ale rozhodně to není hlupák nebo politický ignorant. Neříká se mi to lehko, ale patrně se jedná o nejschopnějšího hráče na současné politické scéně.

Shrnuto: Zeman nepotřebuje vést žádnou kampaň. Vše za něj udělají lidem nenávidění protivníci, silou své neomezené mediální moci.