.. a zjistil jsem to vlastně náhodou, když jsem hledal nějaké detaily k legislativní činnosti Jiřího Payna a Marka Bendy, kteří nám kontaminovali náš právní řád opravdovým totalitním paskvilem, jakýmsi předchůdcem trestního potírání tzv. Hate speech, kvůli kterému se vzdemula vlna znepokojení, zejména v ČR.

V poslední době se řada lidí rozčiluje nad záměrem EU kriminalizovat výroky lidí, označovaných za tzv. „nenávistné“ (orig. hate speech).
Dále stojí za připomenutí počin Václava Klause, který přišel s návrhem zákona, který by jaksi potíral snahy sociálních sítí svobodu slova omezovat.

Svoboda slova ale není pod tlakem až posledních pár let, právě naopak, je tu s námi v kodifikované podobě už přes 20 let.

Komunistický režim se vyznačoval velkou snahou o spíše neformální potírání svobody slova, ta byla samozřejmě zaručena a dohlížel na to dokonce úřad pro tiskové informace (kdo neví, co to bylo nechť si to dohledá). Stíhání nepohodlných výroků soudruzi zaštiťovali výtržnictvím, v 50. letech vlastizradou, v pozdější době uplatňovali paragrafy o rozvracení republiky atd. Vyplatí se přečíst si obvinění, vznášená na tzv. disidenty nebo jinak nepohodlné lidi.

Ale ani komunistický režim neměl zákon, který by trestal kriminálem např. výrok „VŘSR nebyla“. Tak daleko ani červení bolševici nezašli a vlastně by mě zajímalo, jak by takoví Jakešové, Husáci a Bilaci na podobné iniciativy pohlíželi. Nejspíš by se obávali reakce lidí a nechtěli by je zbytečně dráždit – si myslím.

Raně popřevratová republika se vyznačovala právě tím, že staré komunistické elastické zákony byly zrušeny nebo se neaplikovaly, takže svoboda slova byla rozsáhlá, omezena v podstatě jen bezprostředními výzvami ke zločinu nebo újmou v oblasti občanského práva. A na úrovni společenské pak ještě poměrně vysokou mírou zdvořilosti. Nikdo například nechtěl veřejně podřezávat tehdy vážně nemocného presidenta jako svini… a kdyby to někdo tehdy takto zformuloval, dostalo by se mu veřejného opovržení i od Havlových odpůrců.

Pokud bychom šli do historie ještě dále, určitě stojí za připomenutí román „Vyšší prinicp“, kde je výrok „Vražda na tyranu není zločinem“ německou okupační mocí trestán smrtí a koncentračním táborem pro rodinu a ty, kteří takový zločin nenahlásil. Je to dáváno jako exemplární příklad zvůle a teroru.

Pokud se přesuneme do současnosti, tak za výrok analogický tomu z Vyššího principu už u nás padl rozsudek odnětí svobody na 6 let, za kritiku imigrační politiky byl odsouzen Walter Kraft (Poradce poslance Foldyny odsoudili za články o migraci. Budete zírat, jak takový proces může v ČR probíhat | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran) a posledních asi 15 let běží řada politických procesů založených na překrucování a „výkladu“ výroků ve snaze kriminalizovat nepohodlné lidi. Vlastně nejen výroků, kriminalizují se běžně i číslovky, byliny, zvířata, hudební skladby nebo i značky oblečení. Oslava dosažení plnoletosti slavená s 13 kamadády na farmě s Haflingy vás může stát 3 roky kriminálu. Zvláště, kdybyste si na oslavu upekli perníčky.

Pokud se ptáte, kde se vzal příslušný zákon, který to umožňuje, když ty komunistické jsme zrušili a ten eurobolševický o hate speech ještě není implementovaný, tak mám pro vás poměrně špatnou zprávu – tento neobolševický zákon gumového typu, umožńující trestně stíhat téměř kohokoliv, máme v našem zákoníku již od roku 2000.

A ptáte-li se, kdo takový zákon navrhl a protlačil, jestli to nebyla nějaká diverze komunistů, tak na to je jednoduchá odpověď:
Jiří Payne, tehdy člen ODS, později vrcholný funkcionář Svobodných, nyní patrně stále ještě člen.
Dále na tom díle spolupracoval nechvalně známý Marek Benda.

Zde je to Paynovo dílo
1961: § 260 – podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka a § 260a – popírání.

i s komentářem a chronologíí případu

https://wikipedie.blogspot.com/2012/03/jiri-payne-je-spoluautorem-zakazu.html

Dnes, 10.5. slavíme přesně 21 let od jednoho z posledních pokusů zabránit kontaminaci našeho právního systému:

Podle překladatelů jsou žaláře pro popírače holocaustu „opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých“. Vláda Miloše Zemana vyslovila s návrhem nesouhlas (usnesení vlády ze dne 10. května 2000 č. 455): „Návrh nové skutkové podstaty trestného činu podle navrženého ustanovení § 261a není dostatečně legislativně propracován a v něm uváděné pojmy „nacionálně-socialistická nebo komunistická genocida“ a „zločiny nacionálních socialistů nebo komunistů proti lidskosti“ nesplňují požadavky na formální, resp. jednoznačné vymezení podmínek trestní odpovědnosti. Platné znění § 261 trestního zákona umožňuje v rámci trestního řízení postihovat popírání, zpochybňování, schvalování i ospravedlňování nacionálně socialistické i komunistické genocidy a jiných zločinů proti lidskosti. Takové jednání lze zahrnout pod pojem „projevuje sympatie k fašismu nebo jinému podobnému hnutí“, neboť se jím vyjadřuje pozitivní názor a vztah k hnutí, jehož příslušníci prokazatelně tyto činy páchají, pokud nejde dokonce o propagaci takového hnutí ve smyslu ustanovení § 260 odst. 1 trestního zákona.“


Takže, pokud to myslíme se svobodou slova vážně a psali jsme soudruhům v EU, co si myslíme o hate speech, měli bychom se zasadit i o zrušení toho Paynova neobolševického paskvilu. Doufám, že Svobodní nebudou proti.

V případě, že se vám dosud dařilo žít v nevědomosti o rozsahu a míře toho, jak dalece tento Payne svým počinem poničil svobodu slova a vlastně samotné základy právního státu, můžete se začíst do případů pod štítkem extremismus nebo svoboda slova na blogu pana Peciny, který se problematikou zabývá od samotného počátku.
https://paragraphos.pecina.cz/component/tags/tag/extremismus
Zejména nechutné jsou praktiky tzv. soudních znalců v oboru extremismu a praxe některých soudců a státních zástupců.

V tomto světle bych vlastně řekl, že iniciativa EU v oblasti tzv. Hate speech je jakýmsi organickým rozvinutím bendovsko-paynovské iniciativy z roku 2000.

P.S. Mám dojem, že těm dvěma asistovala ještě jedna osoba, ale momentálně si nejsem zcela jist, takže ji nebudu jmenovat .. kdo víte jistě, napište to do komentáře.